Om författaren

Om författaren

Kim E Rylander
Jag heter Kim Else-Marie Rylander och har arbetat på Sjödalsgymnasiet i Huddinge som frisörlärare sedan 1994. Dessförinnan vikarierade jag på Nacka gymnasium och parallellt arbetade jag hos Michael Cardell i Stockholms city. Ursprungligen kommer jag från Ronneby där jag började min frisörutbildning 1974 och drev sedan min egen salong fram till dess att jag flyttade upp till Stockholm 1986 för att utbilda mig till yrkeslärare på högskolan YPL i Solna.


Med mer än 35 år inom frisöryrket och dessutom som lärare har jag fått en stor erfarenhet genom olika kurser på skolan som Kultur- och stilhistoria och Make-up och stilanalys som gör att jag haft ett bra utgångsläge för att kunna skriva denna bok.


Man fängslas av den enorma kunskap som fanns och det som skapades utan dagens hjälpmedel. Vi tror att tatuering och piercing är nytt för vår tid men det stämmer inte. Under tusentals år har människan smyckat sin kropp med växtfärger och smycken. Håret ansågs vara människans vackraste prydnad och det pryddes med snäckor, blommor och stenar för att vara extra förföriskt och variation mellan hela peruker, lösa hårdelar och till enkla medeltidsflätor tar jag er med på en varierande frisyr- och klädhistoria under varje tidsepok av dåtida historiska och kulturella händelser som påverkade modet.

Modiga frisyrer & friserat mode